Mentes ételek

Gluténmentes brazil sajtgolyók tápióka lisztből 

 
 

Amikor néhány éve Rióban jártam a hotelben minden reggel ezt a sajtgolyót ettem. Már az első nap  függővé váltam. Találtam hasonló receptet, amit kis változtatással sikerült majdnem olyan ízűre sütnöm, mint az eredeti volt. A tápióka liszt, gluténmentes így beilleszthető a gluténmentes étrendbe. Hihetetlen gyorsan fogy :)) A képen látszik,hogy lyukacsos szerkezetű, kívűl ropogós, belül puha állagú. Mini muffin formában sütöttem, 30db lett belőle. Másnapra nagyon megpuhul, érdemes aznap megenni.

170g tápiókaliszt

80ml olaj

150ml tej

90g reszelt sajt, (edámi, trappista, kéksajt, bármelyik)

1 tk só

1 tojás

Az összes hozzávalót csomómentesre  összekeverjük, a mini muffin formát 3/4 részig töltjük 205 C sütőben 13-15 percig sütjük.

 

 
 
 
 

 

 


Házi laktózmentes, cukormentes  vaniliafagyi  friss gyümölccsel, műzlivel

 
 

Ezt a mutatós változatot nagyon könnyű elkészíteni. Általában titokban készítem, csak akkor kínálom, ha már tutira megfagyott, különben elfogy, mielőtt szilárd állapotba kerülne.  Az ötlet egyszerű, de az eredmény nagyon látványos.

Használhatunk laktózmentes tejet vagy különböző gabonatejeket, bármilyen friss gyümölccsel kombinálva. Készíthetjük túrókrémmel, vaniliával, citromhéjjal ízesítve, tejszínnel, vagy mascarpone krémmel,  a lényeg, hogy laktózmentes legyen. Édesítőszerként bármilyen cukor alternatívája mehet bele ( eritrit, nyírfacukor, stevia) A műzli lehet zabpelyhes keverék, vagy valamilyen puffasztott gabona.

A fagyasztáshoz szükségünk van műanyag 1-1,5dl-es pohárra, fapálcikára. Rétegezve töltsük meg a poharakat, szúrjuk bele a pálcikát és legalább 6 órát fagyasszuk. Könnyedésn lehúzhatjuk a poharat, ha előtte egy pillanatra forró vizbe mártjuk.

 

Ez egy másik ízkombináció, de az eljárás ugyanaz. Laktózmentes joghurtot édesítsük, majd  keverjük el egy részét málnával a másik részét kékáfonyával. Nemcsak a látvány fantasztikus de az íze is az.

Próbáljátok különböző ízkombinációkkal.